Vår Sider

Då vi feira bryllaup på ein fjellgard i Sierra Nevada, fekk vi ei vinpresse i gåve. Dette vart starten på det vesle sidereventyret vårt – vi drog heim og pressa eple frå garden til fersk most, fann fram gamle glasballongar, og sette vår første sider. Alle som fekk smake vart begeistra, og oppfordra oss til å lage meir. Sjølvsagt måtte vi det!

Sidrane og eplemostane våre er laga av fine tradisjonssortar, som kvar har sin særeigne smak og si historie.

Skarbø Sider Arvegull

Arvegull

Arvegull er ein hyllest til den rike plantearven vår. Laga av fersk frukt frå ærverdige tre av fine tradisjonssortar.

Farge: Gylden.

Lukt: Tropisk frukt, urter, hint av honning.

Smak: Frisk og fyldig med preg av tropisk frukt og sitrus. Balansert avslutning og god lengde.

Søtleik og styrke: Halvtørr. 7% vol.

Passar til: Aperitiff, ost, svin, storfe

Skarbø Sider Arvegull får du i gardsbutikken og på Vinmonopolet.

*Sølvmedalje, Norges Beste Sider, Fruktvin og Eplemost 2020 

Skarbø Sider Prinsareple

Prinsareple

Prinsareple er ein norsk sort opprinneleg frå Hardanger som har vore kjær i bygda vår lenge. Han finst både som gule og raude eple, og dei er små og vakre, og friske og søte i smaken. Då Kristine var lita sprang ho og syskena gjerne ned til eplehagen før skulebussen kom, for å ta med nokre prinsareple i sekken.

Aroma: Rik aroma av blomar og sitrus, med hint av honning. 

Smak: Frisk eplesmak med hint av valnøtt og urter. Elegant, perlande og god lengde. 

Søtleik og styrke: Tørr – halvtørr. 8% vol.

Passar til: Aperitiff, tapas, ost, spekeskinke, sjømat.

Skarbø Sider Prinsareple får du i gardsbutikken og på Vinmonopolet. 

*85 poeng, VG-test, Handverkssider, 2020

Skarbø Sider Prinsareple

Discovery

Discovery er ein opprinneleg engelsk, smeisande god sort. Dei saftige, aromatiske epla gir ein smakfull og frisk sider.

Farge: Gylden.

Lukt: Aromatisk med hint av lakris og urter.

Smak: Fyldig og balansert smak av eple med tonar av lakris, vanilje, rose, urter.  

Søtleik og styrke: Halvtørr. 7% vol.

Passar til: Aperitiff, ost, lam.

Skarbø Sider Discovery finn du i gardsbutikken og på Vinmonopolet. 

*Sølvmedalje, Norges Beste Sider, Fruktvin og Eplemost 2020

Utvalde sortar

Her set vi ein sider av fleire gode, tradisjonsrike sortar saman, slik som Kaupanger, Torstein og Signe Tillisch.

Farge: Gylden.

Aroma: Duft av sitrus og blomar. 

Smak: Rund og sødmefylt inngang, og frisk, balansert avslutning med hint av grapefrukt. God, fyldig ettersmak.

Søtleik og styrke: Halvtørr. 8% vol.

Passar til: Aperitiff, tapas, sjømat, lam, grillmat.

Skarbø Sider Utvalde Sortar finn du i gardsbutikken og på Vinmonopolet.

Skarbø Sider Prinsareple

Petrine

Petrine er ein sjeldan og smakfull sort avla fram i nabobygda Norddal på 1800-talet av den driftige prestedottera Helene Petrine Hvidt. Vi kjenner berre til to attlevande tre, og dette er ein arv vi vil ta vare på. Petrine-apalen vår troner øvst på Storåkeren nedanfor tunet, og du finn han att på framsida av flaskene. Frå hausten 2020 vart det 312 nummererte flasker.

Farge: Brilliant, strågul.

Aroma: Floral, med hint av honning, karamell og høy. Som ein tur i ei deileg blomstereng ved høgsommar.

Smak: Frisk smak med preg av eple og sitrus. Fin balanse mellom syre og sødme, og god lengde. Perlande, tørr og krema munnkjensle.

Søtleik og styrke: Halvtørr. 8% vol.

Passar til: Aperitiff, lam, spekemat, sjømat.

Skarbø Sider Petrine finn du eksklusivt i gardsbutikken. Og sjølvsagt på Petrines Gjestgiveri.

*Bronsemedalje, Norges Beste Sider, Fruktvin og Eplemost 2020

Skarbø Sider Pærle

Pærle

Pærle er ein sider av pærer frå gamle, flotte tre i Stranda sine solfylte og hemmelege hagar.

Farge: Strågul.

Aroma: Floral, med preg av pære og hint av tropisk frukt.

Smak: Ein frisk, rein og lett sider med tydeleg smak av pære. Tørr og perlande.

Søtleik og styrke: Tørr. 6% vol.

Passar til: aperitiff, ost, spekemat, lette rettar.

Skarbø Sider Pærle finn du eksklusivt i gardsbutikken.

Gravenstein

Gravenstein er ein sort som vart avla fram i Danmark på 1700-talet. Epla er store, smakfulle og saftige. No er raud gravenstein mest vanleg, men eldre dyrkarar held på at den gule sorten er den beste. Vi nyttar begge deler i gravenstein-sideren vår.

Aroma: Duft av fersken og solmodne eple. 

Smak: Fyldig og frisk smak av fersken og plommer med hint av sitrus. Perlande og med god lengde.   

Søtleik og styrke: Søt. 8% vol.  

Passar til: Dessert, bær, kaker, aperitiff, tapas.

Her på garden er vi no utselde for Gravenstein-sideren, men du finn han enno på nokre Vinmonopol.

Summerred

Sorten Summerred kom opprinneleg frå Kanada, og har deileg syrlege og smakfulle eple. Dei har fin raudfarge på skalet, og eit sprøtt og saftig fruktkjøt. 

Aroma: Duft av blomar og eple. 

Smak: Frisk, syrleg og tørr med fin, lett bitterheit i avslutninga. Preg av ferske eple og sitrus. Perlande og god lengde. 

Søtleik og styrke: Tørr. 8 % vol.

Passar til: Fisk, sjømat, spekemat, ost, lette kjøtrettar.

Her på garden er vi no utselde for Summerred-sideren, men du finn han enno på nokre Vinmonopol.

Skarbø Gard Eplemost Gul Gravenstein

Eplemost

Eplemosten vår inneheld berre hundre prosent eple og er heilt alkoholfri. Vi pressar most av ulike sortar, slik at alle kan finne sin favoritt. Mosten er fin å servere til gode måltid og ein herleg tørstedrikk. Prøv også gjerne eplegløgg – varm mosten saman med ei kanelstang, eit stykke stjerneanis og kanskje ei skei sukker, og nyt i vinterkvelden.

Vi er no utselde for eplemost frå 2020-sesongen! Meir kjem i haust, det lovar vi!

Siderframstilling

Desse tradisjonelle eplesortane passar veldig godt til siderlegging – mosten vert ekstra frisk og smakfull, og sideren får fylde og karakter. Sorten set sitt preg på det ferdige produktet, slik at kvar sider vert unik.

Etter innhaustinga ute i bakkane ber vi epla rett inn i sideriet, der dei vert kverna og pressa til fersk most. For den som ikkje kan vente, tappar vi noko av den herlege safta på flasker med ein gong. Denne mosten kan nytast som eit friskt alkoholfritt alternativ heile året. Resten vert varsamt fylt på ballongar og tankar, og får god tid til å modnast, slik at aroma og smak får utvikle seg. Sideren vår er heilt utan tilsetjingsstoff, og er eit reint naturprodukt. Sjølv gjæren er ureist og kjem frå eplehagen.

Serveringstips

For den beste smaksopplevinga, skal sideren serverast lett avkjølt, rundt 6-8 °C. Fram til du skal servere han, er det best å leggje flaskene kjøleg og horisontalt, slik at dei fine boblene ikkje forsvinn ut gjennom naturkorka.

Sider av alle sortane er ypparleg som aperitiff. Det aller beste fylgjet til sideren er ost. Sider kan også serverast til mange typar mat. Dei tørrare sidrane passar fint til sjømat så vel som kjøtrettar og søtare sider er særs godt til dessert og kaker. Prøv deg fram og finn dine favorittkombinasjonar!

Sider til servingsstader

Har du ein serveringsstad og ynskjer å prøve sideren vår på menyen din? Då er det berre å ta kontakt. Du bestiller direkte hjå oss, og vi distribuerer over heile landet gjennom TINE.

Skarbø Sider Gravenstein